Mondzorg en zwangerschap
Mondzorg en zwangerschap
Juist als u zwanger bent is een extra bezoek aan de tandarts en mondhygiënist aan te raden. Vertel de tandarts of mondhygiënist wel voorafgaand aan de controle dat u zwanger bent. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling.
Röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunt u röntgenopnamen van uw gebit laten maken indien daar een rechtvaardiging voor bestaat. Tijdens de zwangerschap kan er bijvoorbeeld bij pijn en/of ontsteking gekozen worden om een foto te maken. De tandarts houdt hierbij rekening met de effectieve dosis van de verschillende type röntgen opnamen, en zal kiezen voor de laagst maar doeltreffende methode om een goede röntgenfoto te kunnen maken.
Loodschort, loodkraag of loodschild
Het is nooit bewezen dat het dragen van een loodschort zinvol is in de bescherming van het ongeboren kind als het gaat om het maken van kleine intra orale (plaatjes in de mond) röntgenfoto’s van het gebit.
Anesthesie, verdoving en zwangerschap
Verdoving (articaine; lokale anesthesie) tijdens de zwangerschap kan in principe geen kwaad. De verdoving die gebruikt wordt kan de placenta passeren, maar de hoeveelheid die de placenta zal bereiken is zeer gering en uit onderzoek bij dieren is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijkheid. Om de hoeveelheid articaine te beperken die de placenta passeert wordt vaak het aantal carpules gemaximaliseerd op 3. Articaine bevat adrenaline, om vasoconstrictie (het dicht knijpen) van de bloedvaten te verkrijgen, hierdoor blijft de verdoving langer zitten en treedt er minder bloeding op. Adrenaline zou een kleine kans op uteruscontracties (baarmoeder samentrekkingen) kunnen veroorzaken wanneer de verdoving in een bloedvat wordt gespoten.
Bij het inspuiten van de verdoving zal uw tandarts in principe altijd controleren of er niet in een bloedvat geprikt is, door te aspireren. Indien u tijdens uw zwangerschap een behandeling bij de tandarts dient te ondergaan, dient u zelf de afweging te maken of u wel of niet verdoofd wil worden. Het is verstandig u te laten verdoven als u op ziet tegen de behandeling, zenuwachtig bent of als er pijn verwacht wordt. Zenuwen en pijn zorgen er namelijk voor dat uw eigen lichaam adrenaline (stress-hormoon) aan maakt, in een veel grotere hoeveelheid dan dat de verdoving bevat. Het adrenaline gehalte in uw lichaam blijft veel lager als u meer ontspannen in de stoel ligt door de verdoving. Citanest is een lokale verdoving welke tijdens de zwangerschap niet gebruikt mag worden.
Zwangerschap heeft invloed op de mondgezondheid
Tijdens de zwangerschap is er een betere doorbloeding van het lichaam, daardoor kan het zijn dat het tandvlees eerder bloedt als het gebit en het tandvlees niet voldoende gereinigd worden. Dit houdt in dat je de randen van het tandvlees langs de tanden mee zult moeten poetsen en dagelijks tandenstokers tussen alle tanden en kiezen moet gebruiken om de plaque te verwijderen. Op die manier houdt je het tandvlees gezond en zal het niet bloeden. Daarnaast voorkom je op deze manier ook gaatjes tussen de tanden en kiezen, die door een veranderd eetpatroon tijdens de zwangerschap vaak sneller ontstaan. Je eet wellicht meer zoetigheden en/of je hebt meer eet- en drink-momenten (zoetmomenten), waardoor het gebit vaker en aan meer suiker wordt blootgesteld. Suiker is de voeding voor bacteriën in de plaque die gaatjes veroorzaken. De uitspraak ‘elke zwangerschap kost een tand of kies’ is achterhaald, als je zelf maar goed oplet dat je niet te veel (maximaal 7) zoetmomenten op een dag hebt, en de nodige aandacht besteedt aan uw mondhygiëne. Het nuttigen van suikervrije producten en het drinken van water kan helpen om je honger gevoel te stillen.