Wortelkanaalbehandeling
Wortelkanaalbehandeling
Wat is precies een wortelkanaalbehandeling en wanneer heeft u het nodig?
Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is wanneer u hevige kiespijn ervaart. Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (pulpitis) dat de tandarts de zenuw moet verwijderen om u van de pijn af te helpen. Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden.
Het behandeltraject
Wortelkanaalbehandelingen kunnen uiteenlopen van vrij makkelijk, bij bijvoorbeeld een voortand met één kanaal tot zeer moeilijk bij een bovenkies met vier kanalen en kromme wortels. De gemiddelde behandeltijd kan uiteen lopen van ongeveer een half uur tot twee uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Meestal wordt in de eerste zitting in korte tijd de kanaalbehandeling alleen gestart en wordt u hiermee van de pijn verlost, waarna een langere afspraak gemaakt kan worden voor het afmaken van de behandeling. In sommige gevallen verwijzen wij u door naar een specialist op dit gebied.
Eerste consult en vooronderzoek
Het kan zijn dat de ontsteking aan de wortelpunt al een tijd in uw mond zit, maar dat u daar niks van merkt. De ontsteking kan dan ontdekt worden op foto’s tijdens de halfjaarlijkse controle. In dat geval plannen wij afspraken in voor een wortelkanaalbehandeling.
Een ontsteking aan de wortelpunt kan ook voor zeer veel pijn zorgen en neem dan gelijk contact met ons op. Wij maken dan een afspraak om te onderzoeken waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Als blijkt dat het verholpen kan worden met een wortelkanaalbehandeling dan maken wij daarvoor een afspraak of starten wij de behandeling gelijk. Waar nodig schrijven wij pijnstilling en/of een antibioticum voor.
Röntgenonderzoek
Voorafgaand, tijdens en na de behandeling maken we röntgenfoto’s. Dit is belangrijk, want zo hebben we meer informatie over de anatomie van de tand of kies en kunnen we het verloop van de behandeling en de genezing controleren. De tand of kies waarvan de kanalen zijn geïnfecteerd, willen we volledig (met alle wortelpunten) op de röntgenfoto kunnen zien.
De wortelkanaalbehandeling
De wortelkanaalbehandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Als de zenuw in het wortelkanaal helemaal door de infectie is afgestorven, is een verdoving niet altijd nodig. U kunt dan uw voorkeur aangeven.
Om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken, wordt in sommige gevallen een cofferdam/rubberdam geplaatst. Dit is een rubber lapje waarmee de tand of kies van de rest van de mondholte wordt afgeschermd. Ook beschermt de rubberdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt. In ziekenhuizen wordt eenzelfde soort techniek bij operaties gebruikt.
Na het plaatsen van de cofferdam boort de tandarts een opening in de tand of kies om toegang tot het kanalenstelsel te verkrijgen.
Met een handvijl of een roterende vijl worden de kanalen schoongemaakt en iets breder gemaakt. Dit is nodig om ruimte te maken voor het desinfecterende spoelmiddel.
Daarna vult de tandarts de opening en het wortelkanaal op met vulmateriaal. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten.
Na de behandeling
De wortelkanalen zijn gereinigd en gevuld en in de meeste gevallen verdwijnt de klacht na enkele dagen. De tand of kies kan een aantal maanden tot een half jaar na de behandeling nog milde klachten geven, dit hoort bij het normale genezingsproces. Het kan zelfs nog enkele jaren duren voordat het volledig is genezen.
Wij raden u aan om na de behandeling nog even te wachten met eten en drinken, totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Doorgaans duurt dit zo’n twee uur. Verder kun u uw gebit gewoon reinigen zoals u dat gewend bent.